Kefirkorrels € 2,95 Dit zijn de echte kefirkorrels die u steeds opnieuw kan gebruiken en een leven lang meegaan. U maakt elke dag opnieuw verse kefir. Foliumzuur hierin maken uw botten extra sterk. Uw spijsvertering wordt completer en uw lichaam krijgt weer goede voedingsstoffen tot in alle details. Kortom blijf gezond met kefir.
Kefir is een door een complex van bacterien zuur gemaakte melk die uw gezondheid geweldig kan bevorderen.
Kefir bevat een breed spectrum aam melkzuurbacterien die belangrijk zijn voor een gezonde spijsvertering.
Kefir kan gratis afgehaald worden, mail ons.
makersdiet@dds.nl
Kefir is een supergezonde drank die het vermogen heeft om de darmflora gezond te maken en te houden. Het wordt vooral gebruikt door mensen die met chronische ziekten en dergelijke aandoeningen te maken hebben. Kefir, ook wel yoghurtplantje genoemd, heeft het vermogen om uw darmflora steeds te voeden met bacterien die de spijsvertering op de juiste manier bevorderen. Het immuunsysteem wordt er aanmerkelijk door versterkt. Voor kinderen vanaf 1 jaar zorgt de kefir voor een robuuste gezondheid waardoor ze veel minder vaak ziek zijn en als ze ziek zijn worden ze ook minder ernstig ziek, dit geldt uiteraard ook voor volwassenen.
Kefir wordt gemaakt met kefirkorrels, waar zich een complex van melkzuurbacterien bevindt, die zich voedt met melk. De melk wordt zuur (vergelijkbaar met yoghurt) en blijft redelijk vloeibaar, ofwel drinkbaar. Vroeger werd dit (yoghurtplantje) veel gebruikt om gewoon yoghurt van te maken. Tegenwoordig wordt het wel eens gevraagd tegen reuma, maar ook oedeem en hartproblemen enz kunnen hiermee aangepakt worden.
Kefir heeft een ongekend goed effect op de darmflora en daardoor op de gezondheid van ieder die het gebruikt. Vooral de bloedsomloop wordt daardoor weer gezond zodat oedeem en andere hart- en vaatziekten verminderen of verdwijnen. Door die verbeterde bloedsomloop verminderen of verdwijnen vaak ook andere kwalen en voorkomt men altzheimer en dementie.
Bij een buikgriep of salmonellabesmetting is gebleken dat zodra je je beroerd gaat voelen en neemt 1 of 2 koppen kefir dan is de besmetting is binnen een uur verdwenen.
Oorspronkelijk komt het uit de Kaukasus waar je dan ook relatief veel vitale mensen ziet in de leeftijd van boven de 100 jaar. In het westen is het echter in onbruik geraakt sinds de fabrieksyoghurt zijn intrede deed en het gemakkelijk in de winkel verkrijgbaar kwam. Maar wat gezondheid betreft is kefir onvergelijkbaar beter en veelzijdiger.
Omdat de korrel groeit als het gevoed wordt met eiwitten uit melk,vermeerdert het zich en zo kan het na verloop van enkele maanden doorgegeven worden aan anderen.
Van kefir wordt gezegd dat, wanneer het regelmatig wordt gebruikt, het tot gevolg kan hebben dat allergieen en overgevoeligheden verminderen of verdwijnen. Het resultaat hangt ook af van andere eetgewoonten of dieten.
In ieder geval zal de algehele gezondheidstoestand verbeteren.
Wanneer kefir wat langer op melk blijft staan, ontstaat een scheiding tussen de kefir (die dan stijver wordt) en de wei, een zure waterachtige substantie, melkzuur, die iets zachter zuur is dan azijn, maar veel gezonder in salades e.d. Azijn is n.l. slecht voor de goede darmflora.
Kefir moet zoveel mogelijk bewerkt worden met lepel, zeef en schaaltjes, vanwege het zure karakter van de kefir, hoewel is bij proeven met roestvrij staal, niets is gebleken van schadelijke werking. Andere oxiderende metalen dienen gemeden te worden. Wanneer de kefir “klaar” is, wordt alles in een zeef gedaan om de kefirkorrels er uit te zeven voor hergebruik; door heen en weer schudden loopt de kefirdrank in het schaaltje en is gereed voor gebruik. Het kan ongezoet worden ingenomen, voor kinderen kan eventueel zoetigheid, biologische vruchten, worden toegevoegd, honing of stevia is hiervoor het meest gezond.
Stevia is een verpulverd blad dat groeit in Midden-Amerika. Dit geeft een zoete smaak aan voedingsmiddelen en dranken. In vloeibare vorm is dit het handigst om te gebruiken.
Kinderen die met de zure kefir opgroeien hebben daar meestal geen problemen mee. Innemen op kamertemperatuur is het minst belastend voor de darmflora. Als de darmen te koud worden, werken ze niet goed meer en kan buikpijn ontstaan. Veel koud drinken is funest voor de darmflora.
De drank kefir kan ongeveer vier weken in de koelkast worden bewaard, mogelijk langer.
De kefirkorrels kunnen in een glazen potje enkele weken in de koelkast worden bewaard en in de diepvries ongeveer 3 maanden. Vanuit de diepvries duurt het een paar dagen langer, doordat het proces weer op gang moet komen. Zelfs na een jaar kan de kefir vaak weer op gang gebracht worden.
Kefir is een natuurlijk en stabiel conserveermiddel en is praktisch niet onderhevig aan bederf, mits redelijk hygienisch wordt gewerkt. Onder een laagje vet bijvoorbeeld kokosolie kan het wel een jaar goed blijven.
Gebruikte korrels hoeven niet met koud water gespoeld te worden. Geadviseerd wordt om glazen potten en flessen te gebruiken omdat uit plastic schadelijke stoffen vrij kunnen komen, hoewel van schadelijkheid daarvan weinig is gebleken.
De zuurgraad van kefir sluit de werking van slechte bacterien uit. De melkzuur bacterien zelf kunnen juist heel goed tegen deze zuurgraad en dat zijn juist de bacterien die nodig hebben bij een goede spijsvertering.
Het gebruik.
Zodra de verse korrels worden ontvangen, dient men deze zo snel mogelijk op melk te zetten in een glazen pot met de deksel er losjes op. Het beste kan dit op volle biomelk, daar zitten nog de meeste nuttige stoffen in. De pot op een plaats zetten bij een temperatuur van 20 – 30 gr C. Zo 24 uur laten staan, tussendoor roeren is oke, en dan roeren met een lepel en de korrels uitzeven. De korrels gaan terug in de pot en daar gaat weer nieuwe melk overheen. De melk mag niet bedorven zijn. Gepasteuriseerde melk kan bederven, rauwe melk wordt gezond zuur en is drinkbaar. Kefir maakt de samenstelling van melk zeer gezond. Vanwege het ontstane foliumzuur is het ook heel goed voor de opbouw van botten en tanden van het eigen gestel, maar ook voor eventueel ongeboren leven.
Als de kefir vers wordt gedronken is het zachtzuur laat men het een week staan dan wordt het wat wranger zuur maar het blijft gezond en goed drinkbaar. Rauwe honing en stevia zijn uitstekende zoetmakers hiervoor.
Kefir in de salade voorkomt, dat men azijn met suiker gebruikt, de laatste zijn zeer ongezond. Laat men de salade een paar dagen op kefir in een glazen pot staan, dan ontstaat een prefermentatie waardoor diverse gezonde voedingsstoffen gemakkelijker vrijkomen tijden de spijsvertering. Door deze prefermentatie verouderd de salade niet maar blijft in goede conditie. Naar schatting blijft het dan ongeveer twee weken goed, maar het zal niet bederven wanneer het langer blijft staan. Vergelijk dit met zuurkool in het vat. De salade moet onder het vloeistof nivo bewaard blijven, dit bereikt men als het met een lepel in elkaar gedrukt wordt, wat eveneens bij zuurkool in het vatook gebeurt.
Verdere toepassingen is bijvoorbeeld in een kefirschake met banaan, appel en honing. Kefir werd vroeger reeds als conserveermiddel gebruikt dus dat kan ook nu nog. Een kool-wortelsalade kan rustig een of twee weken ongekoeld worden bewaard, mogelijk langer.
In kefir zitten melkzuur-micro-organismen die door het hele lichaam heen gaan. De zuurgraad van kefir is zodanig dat zowel virussen als slechte bacterien zich daarin niet kunnen ontwikkelen. Het regelmatig innemen van kefir zorgt daarom voor een veel hogere weerstand tegen ziekten en ontstekingen in het hele lichaam.
Waterkefir.
Wanneer u een gevoeligheid hebt voor lactose is beter om geitenmelk te gebruiken. Levert ook dat een bezwaar op, dan worden overgegaan op waterkefir. De melkkefir kan hier ook voor worden gebruikt. De korrels kunnen dan eerst worden uitgespoeld en daarna in water met een weinig suiker of vruchtensuiker worden gedaan. Na een dag of drie ontstaat er een waterkefir dat licht koolzuurhoudend is en als zodanig te drinken is. Vruchten zoals krenten en rozijnen kunnen worden toegevoegd, maar dan ontstaat het probleen dat de korrels moeilijk uit te zeven zijn.
|