Makersdiet

Het dieet om uw gezondheid te verbeteren

 Stichting ter verbetering van uw gezondheid



Vetten, gehard, verzadigd, onverzadigd

  Sinds mensenheugenis eten we vetten. Terugkijkend kunnen we zeggen dat het gezond is om natuurlijke vetten en olien te consumeren. Over het algemeen werd er ook niet bij stilgestaan of het gezond was of niet. Men bevond zich er wel bij en het was nog lekker ook. Ziektes als kanker, me/cvs, spierziekten bestonden niet of nauwelijks en men hoefde zich daar ook geen zorgen om te maken.

Sinds de industriele revolutie rond 1900 ging het plaatje er heel anders uitzien. Bestaande vetten en olien kon men industrieel weinig mee beginnen en er was was een overschot aan geproduceerde plantaardige olien. Wat was er mooier dan deze plantaardige olien te gebruiken als je deze in harde toestand kon brengen. Dat lukte al heel snel en je kon er verschillende graden van hardheid mee bereiken. Voor margarine heb je een andere hardheid nodig dan voor chocolade. Daar moest natuurlijk eerst flink reclame voor gemaakt worden en wat kun je dan beter doen dan iets gezond te noemen, en het was nog goedkoper ook. Het sloeg zonder meer aan in het begin van de 20e eeuw. En nog steeds wordt men op het verkeerde been gezet in de reclame. Waar reclame wordt gemaakt voor dieet margarine als de gezondheid zelve, is dit in feite een weg naar chronische welvaartsziekten en dementie. In de reclame suggereert men altijd jonge, gezonde en vitale mensen, maar het feitelijke gevolg is, vroeg dementerende oude en afhankelijke mensen in verzorgingshuizen. De voedingssituatie daar is niet veel beter. Uitsluitend verkeerde vetten en veel suiker.

Geharde of gehydrogeneerde vetten.

Wat men gemakshalve over het hoofd zag was, dat deze geharde of gehydrogeneerde vetten een proces hadden ondergaan die verre van gezond was. Het wordt verhit, wat transvetten veroorzaakt. Het wordt bewerkt met meestal nikkeloxide en hexaan waarvan altijd resten achterblijven en het is giftig. Verhitting haalt alle nuttige stoffen eruit die er nog in zitten. Wat over blijft is een vieze grijze blubber waar niets gezond aan is, integendeel, het haalt je gezondheid langzaam maar zeker onderuit. Aan deze stof worden vervolgens de kleur, geur en smaakstoffen enz. aan toegevoegd zodat men ook niet meer kan proeven welke rommel je inneemt. Dit zijn de vetten waarvan je aderen dichtslibben met chronische ziekten als gevolg. Er zit niets gezonds en voedzaams meer in, het is uitsluitend foute vulling van het lichaam.

Wat mij betreft neem ik nooit meer iets wat geharde vetten bevat. Ook niet uit de biowinkel want ook daar ligt biochocolade en biomargarine enz. met geharde plantaardige vetten. Verder ook geen verpakte etenswaren met, ik weet niet wat daar inzit. Ik hou me bij zuiver plantaardige en dierlijke vetten in natuurlijke toestand. Ik maak zelf chocola van kokosvet, cacao en biohoning. Supergezond, lekker en je blijft er slank bij. Je lichaam vertelt je wanneer je genoeg hebt. Dat is bij geharde vetten niet zo. Je lichaam blijft hunkeren naar meer, want met deze lege en zelfs giftige, geharde plantaardige onverzadigde olien met transvetten, zal je gezondheid langzaam maar zeker slechter worden. Je lichaam zal overtollig en verkeerde vetten opslaan op plekken waar het niet hoort. Maar je blijft je hongerig voelen. Ooit heb ik de term “plastic boter” gehoord. Toepasselijk?

Transvetten.

Transvetten ontstaan als men onverzadigde plantaardige olie verhit. Dit gebeurt tijdens het winnen, het harden, het bakken, het homogeniseren, het bewaren enz. In de natuur komen uitsluitend olien in de cis-formatie voor, dat is een flexibele vorm die goed is voor een gezonde celmetaboliek. De trans-formatie in de vetten zorgen voor verkeerde reacties en zal de sterkte en de flexibiliteit van de cellen, het celmetabolisme, aantasten, en dit maakt het lichaam ontvankelijk voor kanker, me/cvs, spier-, zenuwziekten, hart- en vaatziekten en uiteindelijk dementie e.d.

Natuur is voorbeeld.

Het is gezond om zo veel mogelijk variaties in vetten naar binnen te krijgen. Plantaardige vetten zoals kokosolie, palmolie, olijfolie, tarwekiemolie e.d. maar ook dierlijke vetten, speciaal van dieren die planten eten zoals runderen, kippen, eenden, ganzen, kalkoen en ook vis speciaal koudwatervis vanwege de Omega3 vetten. In ons “normale” voedsel ontbreekt het vaak aan deze vetten. Als dieren op de juiste natuurlijke wijze hun voedsel krijgen valt dat wel mee, maar als dieren bijgevoerd worden met industrieel voer, waar vaak dierlijke producten in voorkomen, dan zijn de omega3 vetten het eerst verdwenen. Het beste is een evenwichtige verdeling tussen verzadigde vetten, de enkelvoudig onverzadigde olien en de meervoudig onverzadigde olien. In moedermelk zitten veel vetten evenals in volle koemelk. Van deze vetten is meer dan de helft verzadigd, het overige is enkelvoudig en meervoudig onverzadigd. Deze verdeling is tevens een indicatie voor volwassenen omtrent de verhouding in vet inname. Met andere woorden, we hebben minimaal 50% verzadigde vetten nodig, en daarnaast enkelvoudig- en meervoudig onverzadigde vetten nodig wil ons lichaam goed en gezond werken. Verbazend hierbij is wel dat uitsluitend de natuurlijke vetten en olien een maximale gezondheid kunnen bewerkstelligen. De “extra virgin” olie of de koudgeperste olie moet onverwarmd genuttigd worden. Bij verhitting is het niet nuttig om hiervoor koudgeperste olie te nemen omdat de nuttige stoffen toch verdwijnen bij die verhitting en dan onnodig duur is. Kokosolie, voor 93% verzadigd vet, is het meest geschikt voor bakken en braden omdat de samenstelling niet veranderd, zelfs niet bij sterke verhitting. Dus warm gewonnen kokosolie is prima voor bakken, braden, frituren en koken. Het wordt niet ranzig en er ontstaan geen transvetten. Dit wel het geval bij margarines, zonnebloemolie en andere frituur olien. Zonnebloemolie is meestal warm gewonnen en bevat daarom al transvetten.  Afblijven dus.

Lekker en gezond en afslankend voor mensen met overgewicht.

Kokosolie, palmolie en roomboter zijn met name de verzadigde vetten die gezond zijn. Zij bevatten meest verzadigde vetten van korte en middellange koolstofketens. Het lichaam kan ze goed gebruiken en het lichaam kan ze niet opslaan. Het wordt primair gebruikt voor energie, verbranding, maar ook voor een goede en gemakkelijke spijsvertering. Het smeert als het ware de darmwand en maak deze geschikt om voedingsstoffen geleidelijk door te laten laten. Ook verdeelt het de voedingsopname zodat je niet tijdens het eten een te hoog suikergehalte krijgt en daarna weer een te lage. Het zorgt voor een venwichtige verdeling in afgifte van voedingsstoffen aan de bloedbaan. Dan is er nog het antimicrobiele effect. Het vet zorgt ervoor dat slechte virussen en bacterien in het lichaam geen kans krijgen om zich te nestelen en te ontwikkelen. Het effect is dat men virussen, zoals herpes, verkoudheid en het virus dat baarmoederkanker veroorzaakt, veel sneller onder controle heeft en dat zonder vaccinatie. Ook bacterien kunnen zich niet of minder snel ontwikkelen. Daarbij komt dat een gezond immuunsysteem de ziekteverwekkers veel sneller en effectiever te lijf kan gaan en men de ziekte dus sneller de baas is. Met deze vetten bent je dus een stuk gezonder en dat voel je ook. Je voelt je prettig verzadigd met deze vetten en de neiging om veel te eten wordt daarmee ook gereguleerd. Overigens, snoepen is gezond als je chocolade maakt van kokosolie, cacaopoeder en rauwe honing (kneden of prakken met een vork, in ijsklont vormen drukken en in de koelkast bewaren). Hier kun je je echt gezond voldaan in eten.

Doe ik ook en ik blijft prima op mijn ideaalgewicht.


 


 

 

 

 












 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 



Het genezend dieet


Stichting Chronische Ziekten


De stichting stelt zich ten doel,
het bevorderen van een gezonde
leefwijze, waaardoor het onstaan
van chronische ziekten wordt
voorkomen.

Het bevorderen van de gezondheid
in het algemeen.

Duidelijkheid en inzicht geven
in de gezonde leefwijze.

Gezonde leefwijze bevorderen
door een bepaald dieet.

Waardoor men:

Langer gezond blijft
Lager vitaal blijft.
Langer thuis kan wonen.
Langer eigen lot kan bepalen.
Minder een beroep doet op de
zorgtehuizen, gezondheidszorg
en de medische zorg.