Therapeutisch voedsel
Voor een gezond, vitaal en lang leven.
Geitenmelk culturen en produkten
Geitenmelk wordt wereldwijd meer gedronken dan koemelk.Het is gezonder voor de mens dan koemelk.
De mens verteerd koemelk in 6 uur terwijl geitenmelk in 20 minuten verteerd is.
Hoe gemakkelijker iets verteerd des te vlugger de voedingsstoffen in het lichaam opgenomen kunnen worden.
Als u darmproblemen of gezondheidsproblemen hebt is geitenmelk en zijn producten, zoals kaas, yoghurt, kefir aan te bevelen.
Vlees van grasetende dieren
Dieren die grazen in de wei kunnen zelf het gras uitzoeken die ze lekker vinden. Als gevolg daarvan zijn deze gezonder en leveren ze gezondere produkten zoals melk en vlees.
Wordt rekening gehouden met een schone omgeving zonder gifstoffen, dan zijn de dieren minder snel ziek.
Als de mens gezonde produkten eet is hij ook minder vaak ziek en als hij ziek wordt
is hij ook minder erg ziek en wordt gemakkelijker beter.
In het bijzonder moeten we dan denken aan dieren die uitsluitend gras of plantaardig voedsel eten zoals koeien, geiten en schapen.
Van varkensvlees is het bekend dat dit minder goed voor de gezondheid is.
Omega 3 eieren of vier-granen eieren
Omega3 eieren staan bekend om het juiste evenwicht tussen de voedingsstoffen die bij andere eieren minder goed is. Deze eieren staan aan de basis van de ontwikkeling van het kuiken en het heeft alle benodigde voedingsstoffen beschikbaar.
Ook hier is het belangrijk dat de dieren voldoende ruimte hebben om te scharrelen en zich goed te voelen.
In het dieet is dit met name in de beginperiode belangrijk om toch alle gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen. Let op, de dooier van een goed ei is donkergeel en minder goede eieren bleekgeel. Scharreleieren met vrije uitloop hebben de volgele kleur en zijn gemakkelijk te herkennen.
Kokosolie (extra vierg)
Kokosolie is een plantaardig 90% verzadigd vet die veel in warmere landen wordt gebruikt om in te koken en te bakken.
Bijzonder is dat mensen of volken die dit gebruiken, veel minder last hebben van de welvaartsziekten die wij kennen. Met name zwaarlijvigheid komt hier heel weinig voor.
Onderzoek heeft uitgewezen dat ook dieren niet vet kunnen worden gemest met deze olie.
Bij het verhitten ontstaan geen, zeer schadelijke, transvetten
zodat deze olie uitermate geschikt is om mee te bakken, braden en frituren.
Met name is zonnebloemolie hierbij een boosdoener, dit schijnt nog schadelijker te zijn dan suiker vanwege de transvetten.
Kokosolie ondersteund een evenwichtige energie verdeling in ons lichaam.
Het wordt niet opgeslagen, het vet wordt direkt gebruikt in ons lichaam zodat men meer energie heeft en bewegingen gemakelijker gemaakt worden.
Je wordt minder moe en de beweeglijkheid blijft tot hoge leeftijd in stand.
Vooral ouderen kunnen hiermee dan ook langer zelfstandig blijven wonen.
Kokosolie beschermt ons tegen indringers als virussen, bacterien en schimmels.
Kortom, ons advies is om uitsluitend biologische kokosolie te gebruiken om in te bakken en te braden. Neem per dag minimaal drie eetlepels verzadigd vet.
Olijfolie extra virgin
Olijfolie is een olie die voor een belangrijk deel enkelvoudig onverzadigd is en heel gezond. Het is een belangrijke onderdeel van het gezonde voedsel dat we nodig hebben. Het is koudgeperst zodat de originele extra voedingsstoffen die in de olijven zit bewaard blijven in de olie zolang die niet verhit wordt het is dan ook minder geschikt om mee te bakken en te braden, want ontstaan er transvetten die slecht zijn voor ons lichaam. Beter is het, uw voedsel in kokosolie te koken of te bakken en later na enige afkoeling, de olijfolie toe te voegen aan het voedsel. Neem per dag ongeveer twee eetlepels olijfolie door de rauwe of gekookte groente.
Vis uit de oceaan Vis eten is gezond, dat hoor je van alle kanten en dat is juist als dit in de juiste hoeveelheid gedaan wordt. Ook hier geldt dat vis vrij in een gezonde omgeving rond moet kunnen zwemmen.
Dus geen gekweekte vis die sneller groeit vanwege het diermeel en mogelijke groeihormonen of andere vormen van manipulatie. De omega3 vetzuren zijn dan verdwenen.
Gezonde vis vindt men vooral in de oceanen en dan bij voorkeur het koude water en dan vooral vis die zich voornamelijk met planten voedt .
In koud water blijken namelijk de minste schadelijke stoffen te zitten en is een prima omgeving voor de aanwezigheid van omega3 vetzuren.
Ook in ingeblikte vorm kan het gegeten worden mits in water of in olijfolie (niet in zonnebloemolie).
Tonijn, kabeljouw en makreel zijn gezonde vissoorten om te eten.
Levertraan
Levertraan of visolie, bevatten aanvullende gezonde stoffen voor de voeding van ons lichaam.
Met name de beweeglijkheid van onze gewrichten en spieren zijn hiermee gediend. Dit geldt overigens voor alle verzadigde en onverzadigde vetzuren.
Dit maakt dat bewegingen gemakkelijker en met minder moeite gedaan kunnen worden vooral op hogere leeftijd.
Groentesappen (met melkzuur)
Vooral in de eerste fase van het dieet moet voedsel als koolhydraten, suikers en foute (trans)vetten gemeden moeten worden
en is het belangrijk om ons lichaam toch van voldoende vitaminen en mineralen te voorzien.
Melkzuur groentesappen zijn hier vooral geschikt voor omdat het melkzuur een natuurlijk en gezond
conserveermiddel is maar het zorgt ook voor goede en snelle opname van de voedingsstoffen in het lichaam.
Een goede opname laat alle organen in het lichaam goed werken
en na verloop van tijd voel je ook dat het lichaam weer alles aan kan.
Gefermenteerde groente (zuurkool)
Van zuurkool is bekend dat het ook buiten de koelkast heel lang goed kan blijven, het is op natuurlijke wijze geconserveerd.
Ook is bekend dat zuurkool een goede darmwerking (voedselvertering) bevorderd en daardoor een goede werking van de organen bevorderd.
Ons advies is dan ook om elke dag, hoe weinig ook, een hapje zuurkool te nemen voor een goede digestie en gezondheid.
Soep (met bot van kip, vis of lam)
Soep waarin botten en kluiven hebben liggen trekken bevat gelatine, dat met name stoffen bevat voor opbouw van ons kraakbeen.
Als dit te weinig gebeurt gaat men last krijgen van inzakkend kraakbeen (slijtage) waardoor zenuwen in de knel raken.
Daardoor kan spit of hernia ontstaan met zijn pijnlijk gevolgen.
Ook hier is ons wel duidelijk, vooral zelf getrokken soep met bot, daar kun je niet gauw te veel van krijgen.
Onverteerbare voedingsvezels
Voedingsvezels kunnen worden onderverdeeld in twee groepen, de wateroplosbare en onoplosbare voedingsvezels of zemelen.
De oplosbare voedingsvezels spelen een belangrijke rol in het spijsverteringsproces. Samen met water vormen een pasta-achtige substantie die gemakkelijk water vasthoudt, en speelt daardoor een belangrijke rol in de vocht voorziening in het lichaam. Ze komen vooral voor in groenten als kool, sla, andijvie, kortom alle bladgroenten. Als we daarvan genoeg binnenkrijgen is dat een weldaad voor de darmen en de rest van het lichaam. Ze worden ook wel prebiotica genoemd omdat ze de darmen klaarmaken om hun werk goed te doen en optimaal die stoffen door te laten in het bloed die gezond zijn voor alle organen in het lichaam. Ook zorgen deze vezels voor een goede en gemakkelijke afvoer van de feacalien uit het lichaam, waardoor ook het laatste deel van de darmen in goede conditie blijft en diverticulitis, darmontsteking of zelfs darmkanker voorkomen wordt.
Het probleem is vaak dat we nooit genoeg van deze groenten eten en we overladen ons vaak met suikers en meelproducten die onze darmen inactiveren waardoor obsitipatie ontstaat en en slechte stoelgang met alle problemen van dien. Dit is gemakkelijk te voorkomen door elke dag een of twee theelepels voedingsvezels te nemen, psyllium- en inulinevezels uiteraard met voldoende water omdat anders verstopping kan ontstaan. Bij kruidendrogist of via internet te krijgen. Oppassen dat er geen verborgen fructose toevoegingen of iets dergelijks in zitten.
De onoplosbare voedingsvezels zoals zemelen, volkorenproducten en dergelijke kennen een ander probleem. In de schil van de zaden zitten fytaten die omgevormd worden tot fitinezuur. Deze fytaten voorkomen dat de zaden gelijk weer gaan kiemen, pas na het vochtig worden gedurende zón 24 uur zijn de fytaten geneutraliseerd en komen ze ontkieming. Het fitinezuur evenals oxaalzuur en looizuur, absorbeert mineralen zodat ze niet ten goede komen van het lichaam. Er ontstaat een mineralen tekort die niet op een andere wijze aangevuld kan worden, ook niet met megadoseringen. Om het fitinezuur te neutraliseren is het dus nodig om ze 7-24 uur in het water te laten weken en pas daarna zijn zemelen en zaden geschikt voor verdere verwerking tot voedsel. Dit gebeurt o.a. bij desembrood dat correct is bereid in een langdurig proces.
Het is bekend dat harde zemelen en volkorenproducten die onjuist zijn bereid, leiden tot verergering van darmaandoeningen.
Het is de ervaring dat met bovenstaande voedselsoorten het lichaam
weer sterk soepel en lenig wordt voor zover dat nog mogelijk is.
Welvaartsziekten behoren dan nagenoeg tot het verleden.
Het bot, tanden, nagels en kraakbeen wordt sterker en spieren beweeglijker.
En uw lichaam gezonder omdat u minder last van ziektes hebt.
Op uw gezondheid
|
|
|